Re Integreren en het opbouwen in alle activiteiten.
Als mensen mij zien hoor ik regelmatig “je ziet er goed uit, ben je alweer aan het werk?”
Ik heb op dat moment een keuze. Geef ik een kort antwoord of vertel ik eerlijk dat uiterlijk maar een klein stukje is van hoe het met mij gaat.
Dat mijn haar weer aangroeit (en ik inmiddels wat krullen krijg), dat ik weer een paar kilo zwaarder ben en dat ik ook weer meer kan is hierin zichtbaar voor mijn omgeving.
Begin oktober stond in het teken van werk en re integratie. Ik had een gesprek met de arbeidsdeskundige. De wet en regelgeving werd aan mij uitgelegd, de percentages van het op te bouwen uren en de eventuele consequenties voor mijn salaris. Het gesprek had een gigantisch effect. Ik voelde druk en een enorme stress over geldzorgen. Dit is het laatste wat ik kan gebruiken in deze herstellende fase.
Het duurde een aantal dagen. Het voelde als een enorme wervelstorm waar ik in zat. En alle emoties kwamen voorbij en waren aan de oppervlakte. Ik sprak er met meerdere mensen over.
Door het delen met mijn omgeving gebeurde er iets moois. In een aantal opeenvolgende dagen kreeg ik een paar lichtpuntjes op mijn pad.
Van begeleiding bij het re integreren op een holistische wijze, van een mooi gesprek (door een mail nav mijn website) , van een bijzondere trip in november tot veel liefde en knuffels rondom mijn 43e verjaardag.
Mijn verjaardag vieren voelde heel dubbel. Iets in mij wilde mijn verjaardag het liefste overslaan. Aan de andere kant was het goed om terug te blikken en dat jaar af te sluiten. Samen met mijn kids, ouders en lieve vriendinnen en vrienden. En proosten op een nieuw levensjaar voor me. Met een lach en een traan. Precies wat ik nodig had.
De gesprekken over werk en re integreren zijn in volle gang. En wat steeds weer terugkomt is dat ik op zoveel vlakken aan het opbouwen ben. En dan is terugblikken soms helpend. Om de stapjes te zien en te voelen.
Toen kon ik nog niet de dijk opfietsen, inmiddels wel weer.
Toen kon ik nog geen 2 uur gesprekken voeren, inmiddels kan ik weer bij een borrel zijn.
Toen was ik nog niet aan het werk, nu wel weer een paar uurtjes.
Toen moest ik iedere dag nog gaan slapen, inmiddels rust ik af en toe nog.
Toen waren mijn kinderen extra bij hun vader; inmiddels zijn ze weer de helft bij mij.
Toen liet ik mijn boodschappen bezorgen, nu doe ik deze weer zelf.
Toen werden er regelmatig pannen soep gebracht, nu sta ik zelf weer in de pan te roeren!
Het is goed om terug te blikken. Om te zien waar ik geweest ben.
En vervolgens te kijken naar nu, naar vandaag, naar dit moment.
Het leven is soms zo ingevuld met allerlei verplichtingen dat we voorbijgaan aan wat we willen of nodig hebben. Om daar wat vaker bij stil te staan. Bewust stil te staan.
Om geluiden te horen, geuren op te snuiven, te zien hoe de natuur verandert en te voelen wat het lichaam aangeeft.
Wat is NU werkelijk belangrijk?
PS; gisteren in snowworld met mijn ouders (75 en 76 jaar) , zus Auke en alle kinderen mogen skiën! Wow wat een heerlijk vrij gevoel. Zo trots!
De wondere wereld van tijd. Ik ben sinds een aantal weken zonder werk. En dat was een proces van loslaten. En er gebeurde ook iets moois. Ik geniet van de ruimte en van de tijd. Er ontstaan nieuwe verbindingen en mooie gesprekken. Wat mij opvalt is dat er veel mensen bezig zijn met hoe we de zorg anders kunnen inrichten. Hoe er ruimte gemaakt kan worden voor preventie en aandacht voor leefstijl.
Er moet mij iets van het hart. Al ruim 20 jaar werk ik in de zorg. Eerst in de huisartsartsenpraktijk en daarna bij een organisatie met leefstijlprogramma’s. Wat ik al jaren hoor is dat de zorg niet meer betaalbaar is en de komende jaren alleen maar duurder wordt.
Ik heb in het afgelopen jaar zelf gebruik gemaakt van de reguliere en aanvullende/ complementaire zorg in mijn borstkanker traject. Ik heb hierin mijn eigen pad bewandeld en ben afgeweken van het “standaard beleid”. Dit heeft een “gunstig effect” op de zogenoemde zorgkosten. Helaas heb ik geen gesprek gehad met mijn zorgverzekeraar om wat minder reguliere zorg te vergoeden en wat meer aanvullende zorg voor mijn (voorspoedige) herstel:).
Waar zijn we met elkaar een weg ingeslagen met zoveel wet -en regelgeving en protocollen dat er geen ruimte meer is voor een eigen pad en daarmee dus geen standaard beleid. Ik merkte juist dat mijn eigen pad meer weerstand en vragen opriep in plaats van nieuwsgierigheid bij de betreffende specialist.
Het voelt voor mij op dit moment als kans om hierover met elkaar in gesprek te gaan. We hebben nog nooit zo’n hoog percentage zieke mensen gehad; chronisch ziek, burn-out of depressiviteit komt zoveel voor.
Via mijn website ; www. yourinnersense.nl omschrijf ik mijn eigen proces.
Ik krijg regelmatig de vraag wanneer ik weer aan het werk ga. Mijn gezondheid staat voorop en werk komt wel weer. Voor nu geniet ik van alle gesprekken over dit O ZO actuele onderwerp.
Wie er een keer hierover wil sparren, let me know! Laten we met elkaar iets nieuws creëren met het oog op de toekomst.