Aanpassing voeding rondom chemo dagen
Mijn werk bij Voeding Leeft (Minke den Hollander – Voeding Leeft) gaat onder andere over de juiste , vooral vers en onbewerkte voeding. Al snel na de diagnose heb ik overleg gehad met 2 deskundigen op voedings- en medisch vlak. Anne- Marie Ernst (voedingsdeskundige ) en Dr Hanno Pijl (internist). Zij vertelden over het onderzoek bij vrouwen met borstkanker die neo – adjuvante therapie (voorbehandeling) zouden krijgen met chemotherapie. Ze kregen een voedingsaanpassing voor de chemo.
Ik zou hierbij mijn totale energie inname flink omlaag brengen, waarmee ik vasten zou imiteren. Ook wel bekend als het fast mimicking dieet. Ik ging 2 dagen voor de chemokuur en op de dag van de chemo alleen maar soep en groenten eten.
De gedachte hierachter is als volgt;
Door gebrek aan brandstof en bouwstoffen stoppen normale cellen met groeien en vermenigvuldigen, en gaan ze energie steken in onderhoud, herstel en bescherming. Kankercellen blijven echter, aangestuurd door hun specifieke mutaties, doorgaan met delen en komen daarvoor brandstof en bouwstof tekort. Daardoor worden ze extra kwetsbaar voor chemotherapie.
Heel fijn om concreet zelf mee aan de slag te gaan en met goed effect. Ik had geen last van misselijkheid, een van de meest gehoorde bijwerkingen van de chemokuur.
Mijn hockeyteam werd gedurende de behandeling mijn SOEP’team! Twee keer per week kreeg ik een pan met verse soep thuis gebracht. Heel fijn om op die manier ontzorgd te worden.
Er bestaat ook een website; https://rondjekoken.nl/
Handig om een planning te maken voor wie er wanneer eten maakt.
Inzetten groentensapjes
Het eten van groenten blijkt steeds belangrijker te worden, zeker bij ziekte heeft het lichaam dit extra nodig. Om bij mijn maaltijden nog meer groenten binnen te krijgen ben ik biologische groenten sapjes gaan gebruiken.
Meer informatie op https://www.frecious.bio/nl/waarom-slowjuicen
Al jaren heb ik een brede interesse in onze voeding. Ik herinner mij de tijd dat ik in de huisartsenpraktijk werkte. Ik kwam bij veel oudere mensen thuis. Sommigen van hen aten zo weinig en hadden weinig energie. Daar besefte ik al hoe belangrijk het was wat ze aten.
Bij ons vroeger thuis was eten ook belangrijk en er was altijd genoeg te eten in huis. We hadden vaak extra mensen aan tafel. Samen eten bracht toen al gezelligheid en saamhorigheid.
Nu ik zelf moeder ben besef ik mij hoe “uitdagend” het kan zijn om gevarieerd en lekker te eten. Zeker als de kinderen voorkeur hebben voor wat er gegeten wordt. Ik kook nog steeds graag of ga genieten van uit eten. Ik laat mijn kinderen meehelpen in de keuken en we bakken graag samen.
Jaren geleden had ik last van fysieke klachten, huidproblemen en soms een opgeblazen buik. Ik ben mijn voeding gaan omgooien naar minder brood, meer groenten en verse en onbewerkte voeding. Mijn huid werd beter en mijn buikklachten verdwenen. Ook had ik geen trek meer tussendoor in zoetigheid of een snelle snack.
Door mijn werk bij Voeding Leeft ben ik mij nog bewuster geworden van de impact van onder andere voeding op het welbevinden van de mens.